понедельник, 27 августа 2012 г.

Винегрет

У посљедње вријеме се то сматра руским националним јелом /салатом/. Назив потиче од француске ријечи vinaigrette што је у ствари прелив /дресинг/ за салату у основи кога се налазе сенф, маслиново уље и сирће. Овим дресингом се некада преливала поменута салата, те отуда, као што је поменуто, потиче назив. Данас се обично прелива само уљем или се и оно избјегава уколико се припрема за вријеме строгог поста.

Састојци:
- 300 грама мркве,
- 300 грама цвекле,
- 300 грама кромпира,
- 200 грама грашка,
- 150 грама киселих краставаца,
- 1 крупнија главица црног лука,
- свјежи першун,
- уље, со. 

Скувати цвеклу, кромпир у љусци, грашак и мркву. Исјећи све као за руску салату и промијешати. Посолити, поуљити. Може се посути лимуновим соком. 
Постоји много различитих рецепата, али ето тако га ја спремам. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий